Руският външен министър Сергей  в бъдеща значима руска настъпателна операция.

...
Руският външен министър Сергей  в бъдеща значима руска настъпателна операция.
Коментари Харесай

ISW: Харков все така остава приоритет за Русия във войната

Руският външен министър Сергей   в бъдеща значима съветска настъпателна интервенция. Той е първият почитан чиновник на Кремъл, който непосредствено разпознава града като допустима съветска оперативна цел след неотдавнашните украински предизвестия, че

Лавров съобщи по време на радио изявление на 19 април, че град Харков " играе значима роля " в концепцията на съветския президент Владимир Путин за основаване на демилитаризирана " санитарна зона " в Украйна за отбрана на съветските гранични селища от украински стачки.

Путин доста ясно е декларирал, че съветските сили би трябвало да прокарат фронтовата линия задоволително във вътрешността в Украйна - която Лавров категорично дефинира като Харковска област - с цел да слагат съветските селища отвън украинския обхват на удар. Това условие е доста неразбираемо определение, което може да включва цялата украинска територия, до момента в който съществува самостоятелна украинска страна и има предпочитание да се отбрани.

Лавров съобщи в отговор на въпрос къде ще отидат съветските сили след основаването на " санитарна зона ", че съветските управляващи са " изцяло уверени " в нуждата от продължение на войната на Русия против Украйна.  

Забележките на Лавров допускат, че Кремъл евентуално ще употребява концепцията за непрекъснато изменяща се демилитаризирана " санитарна зона " , с цел да оправдае съветските настъпателни интервенции все по-навътре в Украйна.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).
 ISW: Киев чака съветска атака против Харков
ISW: Киев чака съветска атака против Харков

И двете страни в спора се борят с дефицит - Киев с муниции, Москва попълня стремително неналичието на военни с мигранти

Известният съветски пропагандист и държавна телевизионна водеща Олга Скабеева подреди съветските удари с безпилотни самолети и ракети против Харковска област измежду част от напъните на Русия да сътвори " санитарна зона " по време на тирада на 19 април, предполагайки, че други видни рупори на Кремъл също поставят осведомителна основа за оправдават настоящите съветски удари и бъдеща настъпателна интервенция против град Харков под претекст, че пазят съветските жители.

Украински публични лица, в това число украинският президент Володимир Зеленски, неотдавна идентифицираха опасността от допустима съветска лятна настъпателна интервенция, ориентирана към завладяването на град Харков.

ISW продължава да прави оценка, че съветска настъпателна интервенция за завладяване на град Харков би била извънредно амбициозно начинание, което би сложило обилни провокации както за съветските сили, виновни за усилието, по този начин и за по-широката съветска акция в Украйна.

ISW също по този начин прави оценка, че за способността на Украйна да се пази против всяка лятна съветска настъпателна интервенция, в това число против град Харков.
 Беларус към момента не вижда смисъл от буферна зона с Украйна
Беларус към момента не вижда смисъл от буферна зона с Украйна

Но регистрира като ескалация дейностите на Запада във войната

Украински публични лица оповестиха, че украинските сили са свалили съветски аероплан, до момента в който е нанасял ракетни удари против Украйна за първи път през нощта на 18 против 19 април, демонстрирайки дарба, която може да ограничи метода, по който Русия организира ударната си акция против Украйна . Командващият Военновъздушни сили на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук разгласи на 19 април, че украинските сили са свалили съветски стратегически бомбардировач Ту-22М3, който е изстрелял крилати ракети Х-22 против Украйна.

Украинското основно военно разследващо ръководство (ГУР) съобщи, че  от Украйна със същите средства, с които смъкнаха два съветски самолета А-50. Украинското издание RBK-Украйна заяви, че  са употребявали системи за противовъздушна защита С-200, с цел да смъкват Ту-22М3. ГУР заяви, че Ту-22М3 се е разрушил в Ставрополски край, където на фрагменти се вижда по какъв начин самолетът губи височина и се разрушава.

Говорителят на ГУР Андрий Юсов съобщи, че свалянето на Ту-23М3 е принудило различен съветски Ту-22М3 да обърне и означи, че за Русия е " на практика невероятно " да създава нови бомбардировачи Ту-22М3.  Съобщава се, че съветските сили са имали почти 60 стратегически бомбардировача Ту-22 към 2023 година

Руското министерство на защитата (МО) призна самолетната злополука, само че я приписа на техническа нередовност, а не на украинските сили, а съветските милблогъри значително се сплотиха към описа на МО.
 Украйна унищожила шест съветски самолета в Ростовска област Обновена
Украйна унищожила шест съветски самолета в Ростовска област

Още осем самолета са били развалени, минимум осем души са ранени

Представители на Ставрополския край оповестиха, че при злополуката е умрял един съветски водач и са нанесени пострадвания без заплаха за живота на други двама, а четвърти член на екипажа остава в неопределеност.

Украинските благоприятни условия за противовъздушна защита обаче остават лимитирани и влошени, което разрешава на съветските самолети да работят свободно без опасност в избрани сериозни зони на фронта. Руски блогъри неотдавна разпространиха видеозаписи, в това число от 19 април, показващи съветски самолети Су-25 и Су-34, настоящи на ниски височини покрай Часов Яр, Донецка област и нанасящи удари по украински позиции, с цел да поддържат съветския прогрес в региона. Според  блогърите, съветските самолети разрешават относително бърз прогрес в региона най-малко от края на март 2024 година

Способността на съветските самолети да работят на дълбочина над 100 километра в украинското въздушно пространство покрай фронтовата линия, без да понасят обилни загуби, демонстрира, че украинската противовъздушна защита в региона сега е незадоволителна, с цел да ги възпре или откаже. Способността на Украйна да нанася удари на далечни дистанции за събаряне на съветски стратегически самолети, които водят бойни интервенции, може краткотрайно да ограничи интервенциите на съветската авиация, както беше реализирано при предходното събаряне на тактически самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски акцентира, че Украйна се нуждае от западни доставки на артилерийски муниции, средства за противовъздушна защита, артилерийски и ракетни системи с огромен обхват и изтребители, защото украинските ограничавания не престават заради закъснение на военната помощ на Съединени американски щати.

Зеленски се обърна към Съвета Украйна-НАТО на 19 април и повтори, че Украйна се нуждае от най-малко седем спомагателни системи за противовъздушна защита Patriot, с цел да се отбрани против продължаващата акция на Русия за удари с ракети и дронове и прикани западните страни да изпълнят обещанието си да доставят един милион артилерийски снаряда на Украйна.
 Зеленски е на фронта в Донецка област
Зеленски е на фронта в Донецка област

Украинският водач организира среща по отношение на обстановката в защитата

Зеленски добави, че ракетите с огромен обхват и артилерийските системи са извънредно нужни за възстановяване на украинските качества за нанасяне на удари на далечни дистанции и че Украйна се нуждае от задоволителен брой изтребители, с цел да се опълчи на съветската авиация.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че  по време на срещата на Съвета Украйна-НАТО за даване на спомагателна противовъздушна защита, артилерия, дълбоки точни удари и съоръжение за дронове на Украйна.

Проруските молдовски управляващи не престават да слагат условия, с цел да оправдаят възможна бъдеща съветска експанзия в Молдова , до момента в който съветският външен министър Сергей Лавров съпоставя Молдова с Украйна и Армения. Народното събрание на Гагаузия, проруската самостоятелна област в Молдова, се обърна към молдовския парламент на 19 април с апел да даде на съветския език специфичен юридически статут на език на междуетническо другарство в Молдова.

Губернаторът на Гагаузия Евгения Гуцул, обвързван с Кремъл, съобщи в изказване пред ТАСС, че молдовското държавно управление е " русофобско " и ще се опълчи на тази самодейност.

Призивът на гагаузците евентуално е част от напъните на Кремъл да  упрекна Молдова в дискриминирането и да оправдае бъдещата съветска експанзия като нужна за отбрана на " сънародниците на Русия в чужбина ". Лавров съобщи по време на радио изявление за съветски държавни медии на 19 април, че Западът е предиздвикал молдовския президент Мая Санду " намерено да въвлече Молдова в НАТО, директно или посредством обединяване с Румъния " и че Западът е направил същото с украинския президент Володимир Зеленски.
 Гагаузия плаши с самостоятелност, в случай че Молдова и Румъния се обединят
Гагаузия плаши с самостоятелност, в случай че Молдова и Румъния се обединят

Засилване на сепаратистките трендове

Лавров разкритикува действиятаи ги прикани да премислят решенията си, потвърждавайки, че Западът ще принуди своите жители да се бият в възможна бъдеща война против Русия. Руски публични лица неотдавна твърдяха, че и категорично заплашиха Армения поради арменското навлизане на Запада.

Сравнението на Лавров на молдовското държавно управление с арменското и украинското държавно управление евентуално е безмълвна опасност. ISW продължава да прави оценка, че Кремъл евентуално се пробва да дестабилизира молдовското общество, да нападна демократичното държавно управление на Молдова и да попречи на присъединението на Молдова към Европейския съюз (ЕС).
 Опозицията в Молдова бойкотира референдума за Европейски Съюз
Опозицията в Молдова бойкотира референдума за Европейски Съюз

Настоява и поддръжниците ѝ да не вземат участие в допитването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР